Vinkkejä parempaan videokuvan laatuun verkkokokouksissa ja webinaareissa

verkkokokous, Yleinen

Tämän päivän esitystekniikka mahdollistaa, että jokainen voi toteuttaa teknisesti laadukkaan verkkolähetyksen. Helppokäyttöisiin USB:lla kytkettäviin kameroihin on tullut ominaisuuksia, jotka olivat ennen saatavissa vain videokameroista. Myös tilan äänentoistossa käytettäviä mikrofoneja  on entistä helpompi kytkeä verkkolähetyksiin.
Kun esiintyjä näkyy hyvin ja ääni on selkeä on lähetys miellyttävää seurattavaa sekä annat toiminnastasi ammattimaisen kuvan. Lähes kaikki tekevät lähetyksiä verkkoon joten erottaudu teknisellä laadulla!

  • Jokainen voi toteuttaa teknisesti laadukkaan verkkolähetyksen.

Teknisesti laadukas verkkototeutus on monen tekijän summa. Alla vinkkejä, kuinka varmistat laadukkaan videokuvan.

1. Valitse valoisa tila ja kokeile eri valonlähteitä

Valaistukseen kannattaa aina panostaa, olipa kyseessä sitten webinaari, verkkokoulutus tai tuote-esittely. Riittävällä valaistuksella jätät itsestäsi pirteän kuvan ja onhan kouluttajan aina hyvä näkyä selvästi.

Päivänvalolamppu antaa miellyttävän ja tasaisen valon verkkotapaamisiin ja webinaareihin. Kokeile rohkeasti kaikkia tilassa olevia valonlähteitä, jotta löydät tilanteeseen sopivan valaistuksen. Harvoin valoa on liikaa. Jos videokuvassa ilmenee häiritsevää väreilyä, tarkista onko tilassa käytössä loisteputkivalaisimia, koska ne voivat aiheuttaa kuvaan häiriöitä.

  • Valoisa tila helpottaa laadukkaan lähetyksen toteutuksessa.

2. Valitse kamera käyttötarpeen mukaan

Pienissä tiloissa pärjää usein web-kameralla ja verkkokokoukseen voi osallistua myös kannettavan tietokoneen sisäisellä kameralla. On huomioitava, että web-kameroissa ja kannettavissa tietokoneissa on usein myös mikrofoni. Tarkista ääniasetuksista, ettei kannettavien tai web-kameroiden mikrofonit ole valittuina, jos haluat käyttää laadukkaampia erillisiä mikrofoneja.

Suuremmissa tiloissa ja verkkoon välityksissä voi olla tarvetta zoomilliselle kameralle, jotta kaikki halutut asiat saadaan lähetykseen. Käytä optiikalla varustettua kameraa, koska digitaalinen zoomi vaikuttaa aina kuvan laatuun. Videokameroita voi kytkeä tietokoneeseen erilaisten välikappaleiden avulla, mutta USB:lla kytkettävät on aina helppokäyttöisempiä.

Esimerkiksi Logitechin PTZ Pro on USB:lla kytkettävä kamera optisella zoomilla. PTZ Pro:n mukana tulee jalusta seinäkiinnitystä varten ja kameraa voi käyttää fiksusti kamerajalustan kanssa.

3. Sijoittele kamera tilanteen mukaan

Mitä lähemmäksi esiintyjää kameran sijoitat, sitä vähemmän hänellä on liikkumavaraa. USB:llä kytkettävän web-kameran avuksi kannattaa valita lyhyt USB-jatkokaapeli ja tarvittaessa kevyt kamerajalusta. Jatkokaapelin avulla voit sijoittaa webkameran kauemmaksi esiintyjästä. Sijoittamalla kameran kauemmaksi saat videokuvaan suuremman alueen ja näin myös esiintyjä voi liikkua vapaammin. Nykyään useimmissa web-kameroissa on tuki jalustakiinnitykselle.

  • USB-jatkokaapeli ja kamerajalusta helpottavat kameran sijoittelua

4. Tarkista sovelluksen videoasetukset

Videokuvan laatuun voi vaikuttaa paljon käytettävän sovelluksen asetuksista. Esimerkiksi Adobe Connectista videokuvan asetukset löytyvät Meeting-valikosta valitsemalla “Preferences”. Kuva ja sen laatu on merkityksellinen niin sisäissä palavereissa, kuin muissa virallisissa toteutuksissa. Jos isolla osalla osallistujista lähetys pätkii, voi kuvanlaatua tiputtamalla korjata tilannetta. Adobe Connectissa osallistuja voi tarvittaessa laittaa jopa videokuvan “paussille” ja näin pienentää verkkokuormaa omasta lähetyksestä.

On suositeltavaa käyttää langallista verkkoyhteyttä aina kun mahdollista, varsinkin koulutuksen ja tilaisuuksien verkkoon välityksessä.

Langattomat mikrofonit mahdollistavat luokassa olevien kommentit verkko-osallistujien kuultaville. Lue blogi "Vinkkejä, kuinka saat äänet luokasta verkkoon?"


Autan miellelläni, jotta löydämme sopivat ratkaisut juuri teidän tilaan ja tarpeisiin.

Miska Riekkinen

Asiantuntija, esitystekniikka ja verkkokokoukset
0400 905 273
miska [at] ilonait.fi

 

 

Ilona IT on oppimisen teknologian asiantuntija. Äänen ja videon kanssa olemme työskennelleet pitkään ja monipuolisesti, sillä edustamme Adobe Connect -verkkokokousjärjestelmää, Echo360-luentotallennusratkaisua ja tarjoamme videointi- ja striimauspalveluja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *