Verkko ei ole uusi lähi

Yleinen

Kun viettää itse paljon aikaa verkossa, tuo lähipäivä omien kollegojen tai koulutettavien kanssa hyvää vaihtelua arkeen. Kohtaaminen kasvokkain on aina arvokasta, varsinkin jos sille antaa aikaa ja keskittyy oikeasti kuuntelemaan myös toisia. Ohjaaminen ja ongelman ratkaiseminen tässä ja nyt, kädestä pitäen, antaa onnistumisen tunteen sekä ohjattavalle, että auttajalle. Tässä mielessä verkkokoulutus ei koskaan voi korvata aitoa kohtaamista mutta se voi luovasti toteutettuna koskettaa osallistujaa eri tavalla ja antaa uudenlaisia oppimiskokemuksia.

Verkkokoulutuksen ihanuudet ja kamaluudet

Olen itse vetänyt vuoden ajan koulutuksia enimmäkseen verkossa. Halusin vaihtelua matkatyöhön ja työnantaja tuli vastaan. Aloimme suunnitella inhimillisiä, luovia, osallistavia verkkokoulutuksia, joissa aiheena on opetusteknologian hyödyntäminen pedagogisesti mielekkäillä tavoilla eri kouluasteilla.

Pahimmat toilailut olivat varmaan ensimmäiset varsin opettajajohtoiset luennot, joiden jälkeen tajusin, ettei sen näin pidä mennä. Etenkin verkossa väsyy, jos pitää olla vain vastaanottajan roolissa. Toinen kamaluus oli kun ryhmätyötilohin jaetut ihmiset lentelivät huoneista pois ja minä heittelin heitä niihin takaisin minkä kerkesin. Tämä olisi luonnollisesti lähikoulutuksessakin ollut melkoinen katastrofi! Onneksi pulmaan löytyi tekninen niksi, johon sain vinkkiä omilta kollegoilta.

Ihanimmat kokemukset ovat tulleet, kun osallistujat ovat tehneet videoita tai muita dokumentteja, joissa he näyttävät ja kertovat toisilleen asioita ja kysyvät kysymyksiä omalla äänellä ja persoonallaan. Se on kuin virtuaalinen halaus, johon porukka osallistuu samaan aikaan eri paikkakunnilta. Samalla opitaan tuottamista, tallentamista, jakamista ja kommunikointia digitaalisissa ympäristöissä.

Uudet kollegat ympäri Suomea inspiroivat

Tällä hetkellä Ilonan verkkototeutuksissa opiskelee lähemmäs 200 opetusalan henkilöä ympäri Suomen. On inspiroivaa, kun opettajat vaikkapa Lohjalta, Ikaalisista ja Ylitorniosta voivat jakaa lähes joka toinen viikko ajatuksia ja toimintatapoja keskenään, kahvia juoden, omilta työpisteiltään tai kotoa. Ja ehkäpä jonain päivänä saamme kutsuttua kaikki samaan tapahtumaan, kohtaamaan aidosti ja oikeasti ilman nettiyhteyksiä. Kun jo tunnemme toisemme, se olisi varmasti hyvä ja lämmin kohtaaminen.

Ilonan Digitutor Startti koulutus alkaa tammikuussa!
Ilmoittaudu mukaan verkkokoulutusmatkalle ja saat digitaitojen lisäksi uusia kollegoita ympäri Suomen.

Pauliina Venho

asiantuntija, kouluttaja
040 1264834
pauliina [at] ilonait.fi

Kommentit:

  1. Minusta tuntuu, että verkkokoulutus on joskus helpompi vaihtoehto kiireisessa arjessa. Olen opiskellut monta eri verkkokurssia viime vuoden aikana ja se tuntuu minulle sopivalta jutulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *