Vältä näitä virheitä webinaareissa ja verkkokokouksissa

verkkokokous, Yleinen

Teknisesti laadukas verkkototeutus on monen tekijän summa. Helposti luotetaan että tekniikka toimii, koska toimihan kaikki viimeksikin. Jos tilat vaihtuvat usein, niin käytettävä tekniikka on harvoin sama kaikkialla. Kun muuttuvia tekijöitä on runsaasti, niin kunnolliset testaukset nousevat tärkeään osaan.

Seuraavassa käyn läpi yleisimmät virheet, joita on helppo välttää.

1.     ”Toimihan kaikki hyvin viimeksikin” – testaa laitteet ja yhteydet laitteiden välillä etukäteen

On ehdottoman tärkeää tuntea käytettävä laitteisto ja tekniikka kuin omat taskunsa. Varsinkin jos olet hankkinut uusia komponentteja kokonaisuuteen, on suositeltavaa tutustua laitteiston toimivuuteen ennen ensimmäistä toteutusta. Mistä säädän mikrofonin voimakkuutta tai kuinka mykistyspainikkeet toimivat?

Myös tietokoneen käyttöjärjestelmän puolelta on fiksua tarkistaa äänilaitteen asetukset kuntoon. Käyttöjärjestelmän ääniasetuksista on viisasta tarkistaa oletuslaitevalinnat sekä mikrofonin voimakkuus ja ettei laitetta ole mykistetty.

Testaa uudet laitteet ennen ensimmäistä toteutusta

Tilat vaihtuvat usein ja niin myös käytettävä tietokone ja verkko. Jos olet tilassa ensimmäistä kertaa, tarkista laitteiden toimivuus ja testaa verkko hyvissä ajoin. Eri käyttöjärjestelmäversiot voivat nopeasti yllättää eikä tututkaan asiat löydy nopeasti.

Lue myös ” Vinkkejä: kuinka saat äänet luokasta verkkoon. Luokassa olevien kommentit verkko-osallistujien kuuluville

2.     ”Kyllä tämä verkko on aina toiminut” - käytä varminta verkkoyhteyttä

Olipa kyseessä verkkopalaveri, webinaari tai verkko-opetus, niin verkkoyhteydet ovat aina tärkein osa. On suositeltavaa käyttää aina langallista verkkoa, jos mahdollista. Varsinkin toteutuksen vetäjän koneen olisi hyvä olla kytkettynä langallisesti varman verkon päähän.

Jos käytettävissä ei ole langallista verkkoa, niin langattomista verkoista kannattaa valita varmin ja vähiten kuormitettu. Tarkistamatta käytössä voi olla kunnan tai kaupungin avoin WLAN-yhteys, jota kuormittaa jokainen satunnainen käyttäjä ja vierailija. Myös mahdollisia vierailija verkkoja kannattaa välttää, jos käytettävissä on rajoitetumpi ja varmempi yhteys. Vaikka avoin langaton yhteys on toiminut edellisillä kerroilla, joku kerta odottamaton verkkokuorma voi vaarantaa sinulle tärkeän toteutuksen.

Valitse varmin ja vähiten kuormitettu verkkoyhteys. Vältä vierailijaverkkoja.

Erilaisten ”mokkuloiden”, mobiiliyhteyksien ja toisesta laitteesta verkon jakaminen eivät ole varmimpia tapoja toteuttaa verkkotapahtumia, koska mobiiliyhteyksiä käyttäessä verkon nopeuden laadun vaihtelut ovat suuria riippuen sijainnista ja verkossa tapahtuvasta muusta liikenteestä.

3.     Toteutukseen sopimattomat äänilaitteet tai niiden väärinkäyttö

Äänilaitteet tulisi aina valita tilanteen sekä tilan mukaan. Laitteiden asetteluun kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota. Yksi äänilaitteisto ei sovellu kaikkiin tilanteisiin. Jos pöytämikrofoni on liian kaukana tai mikrofonin ja puhujan välissä on esteitä, äänenlaatu heikkenee huomattavasti.

Jokaisella kokousmikrofonilla on oma toimintasäde, joka kannattaa huomioida mikrofonia valittaessa ja asetellessa. Äänilaitteet tulisi valita tarpeen ja tilanteen mukaan.

Katso Logitechin suositukset eri kokoisiin neuvottelutiloihin

Isommissa neuvottelutiloissa pieni pöytämikrofoni ei kata koko tilaa ja verkko-osallistujat turhautuvat heittelevään äänenlaatuun. Jokaiseen tilaan löytyy sopivat ratkaisut, mutta ne pitää katsoa tilan ja tarpeen mukaan.

Jos järjestät webinaarin tai osallistut verkkotapaamiseen omalta työpisteeltä, paras ratkaisu on mikrofonilla varustetut USB-kuulokkeet. Laadukkaiden kuulokkeiden mikrofonin avulla ääni on varmasti kuuluva ja selkeä. Kannettavien tietokoneiden sisäiset mikrofonit eivät ole aina laadukkaita ja ne ottavat helposti myös tilan kaikua ja hälyääniä.

Lue myös ”Vinkkejä parempaan videokuvan laatuun verkkokokouksissa ja webinaareissa.

4.     Kukaan ei varmista tärkeän verkkolähetyksen teknistä laatua

Teknisesti laadukas verkkototeutus onnistuu helpoiten yhdessä työkaverin kanssa. Vaikka yhteydet ja laitteisto on testattu etukäteen, lähetyksen teknisen laadun voi täysin varmistaa vain seuraamalla lähetystä. Kun itse keskityt toteutukseen ja esiintymiseen, työparisi kuuntelee ja seuraa lähetystä toiselta tietokoneelta. Vain lähetystä toiselta koneelta seuraamalla voi täysin varmistaa, että kaikki sujuu ongelmitta. Ota yhteyttä, niin ratkaistaan asiat yhdessä!

Autan mielelläni, jotta löydämme sopivat ratkaisut juuri teidän tilaan ja tarpeisiin.

Jos teillä on tulossa tärkeä verkkototeutus, niin autamme sen toteutuksessa. Yhdessä suunnittelemalla, valitsemalla oikeat työkalut ja tapahtuman aikaisella tuella onnistumme varmasti, yhdessä tehden ja oppien!

Miska Riekkinen

Asiantuntija, esitystekniikka ja verkkokokoukset
0400 905 273
miska [at] ilonait.fi

 

Ilona IT on oppimisen teknologian asiantuntija. Äänen ja videon kanssa olemme työskennelleet pitkään ja monipuolisesti, sillä edustamme Adobe Connect -verkkokokousjärjestelmää, Echo360-luentotallennusratkaisua ja tarjoamme videointi- ja striimauspalveluja.

Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *