Syksyllä koodataan kaikissa kouluissa

Mobiilioppiminen, Tuoteuutiset, Yleinen

Uudistunut opetussuunnitelma toi mukanaan perusopetukseen ohjelmointia ja robotiikkaa. Ohjelmoinnin opettamisesta perusopetuksessa on ensisijaisesti kyse ohjelmoinnillisen ajattelun oppimisesta. Näitä ajattelun taitoja ovat esimerkiksi ongelman pilkkominen pienempiin osiin sekä sopivien käskyjen antaminen oikeassa järjestyksessä.

Samalla opitaan ymmärtämään myös esimerkiksi digitaalisten palveluiden ja ohjelmien toimintaperiaatteita. Ohjelmoinnin opettamisen tavoitteena on antaa oppilaille positiivisia kokemuksia ohjelmoinnista sekä ymmärrys siitä, että kenestä tahansa voi tulla koodari. Tärkeintä kuitenkin on saada omakohtaisia kokemuksia ja ymmärrystä koodaamisesta.

Opettajalle paljon mahdollisuuksia uudelle lukuvuodelle

Uutta opetussuunnitelmaa viedään parhaillaan kouluissa kiivaasti käytäntöön. Ohjelmoinnin osalta tämä tarkoittaa sitä, että kaikissa kouluissa harjoitellaan nyt ohjelmointia. Erilaisia vaihtoehtoja on nyt runsaasti saatavilla, joista koulut voivat valita mieluisimmat keinot.

Selainpohjaisten ympäristöjen, kuten Scratch, Code.org, Codecademy etuna on se, että toimivat kaikilla laitteilla ja ovat useimmiten ilmaisia. Näitä käyttäen jokainen oppilas voi edetä omaan tahtiin.

Microsoft on panostanut laajasti omaan MakeCode-sivustoonsa, josta löytyy paljon vinkkejä niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin. Voit esimerkiksi rakentaa koodia käyttämällä valmiita lohkoja, mutta vaihtaa koodin JavaScript-kielelle yhdellä klikkauksella.

Microsoft tarjoaa myös Edu-version Minecraft-pelialustasta liki kaikille Suomen kouluille. Tähän soisi koulujen panostavan enemmänkin, tukea on myös saatavilla Ilonalta.

Apple on luonut iPadille uuden opetukseen suunnatun ilmaisen Swift Playgrounds -ohjelmointiympäristön. Playgrounds sisältää erilaisia ohjelmointitehtäviä, joita ratkomalla opit ohjelmoinnin logiikkaa ja Swift-kielen alkeet. Swift on Applen kehittämä ohjelmointikieli, jolla loppupelissä voit ohjelmoida oikeita sovelluksia iPhonelle ja iPadeille. Tässä linkki Ilonan Swift-pedakorttiin.

Ehkä helpoin tapa opettajille mahdollistaa oppilaidensa tutustumisen ohjelmoinnin maailmaan ovat ohjelmoitavat Sphero SPRK+ -robottiälypallot. Tässä esimerkki lappeerantalaisten oppilaiden videoon. Voit myös ladata Ilonan pedakortin tästä.

Robottipallon ohjaaminen tapahtuu älypuhelimen tai tabletin avulla. Lataamalla ohjelmointisovelluksen, kuten Tickle, voit ohjata pallon liikkumaan radan läpi tai suorittamaan tehtäviä.

Ilonan kouluttaja ja ohjelmoinnin asiantuntija Annu Schroderus kannustaa: "Vaikka opettaja ei itse osaisi ohjelmoida, hän voi antaa robottipallot ja valmiit aloitustehtävät oppilaille. Opettaja ja oppilaat voivat sitten yhdessä tekemällä tutustua ohjelmoinnin maailmaan. Yhdessä tekeminen on hauskaa ja motivoivaa; saattaapa joku löytää ohjelmoinnista itselleen uuden harrastuksenkin!"

BBC micro:bit valloittaa Suomenkin

BBC jakoi vuosi sitten kaikille englantilaisille 7-vuotiaille oppilaille ilmaisen BBC micro:bit -piirisarjan, jota voi myös kutsua minitietokoneeksi. Micro:bitissä on 25 led-valoa, kaksi ohjelmoitavaa painiketta, USB-liitäntä ja Bluetooth. Lisäksi se havaitsee esimerkiksi liikkeen ja liikesuunnan. Näitä ominaisuuksia hyödyntäen voit rakentaa erilaisia laitteita ja projekteja. Micro:bit-levyä voi ohjelmoida tietokoneella, tabletilla sekä älypuhelimella. Katso ideoita micro:bitin käyttöön!

Suomessa Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Innokas-verkosto kouluttaa elokuussa 100 opettajaa 50:stä eri koulusta käyttämään BBC micro:bittejä opetuksessa. http://www.innokas.fi/events/microbitchallenge

BBC micro:bit on edullinen hankkia (n. 30€) ja monet yritykset ovatkin hankkineet niitä suuria määriä ja jakaneet lahjoina omalle henkilökunnalleen ja lähialueen kouluille. Kun hoksaat, että teidänkin organisaatio voisi tehdä omilleen tai kouluille lahjoituksen, niin ota yhteyttä Risto Korhoseen, suunnitellaan hyvä projekti yhdessä.

Hankkeen taustalla toimivan hyväntekeväisyysjärjestö BBC micro:bit Foundationin tavoitteena onkin, että jokaisella lapsella maailmassa olisi mahdollisuus oppia ohjelmoimaan.

Miten Ilona voisi olla avuksi teidän koululle, kunnalle?

Kun pohditte joko ohjelmoinnin aloittamista tai edistyneempiä koulutuksia opettajillenne, niin ottakaa yhteyttä! Annu ja Teemu pohtivat mielellään kanssanne, kuinka voisimme

  • järjestää koulutusta opettajillenne?
  • järjestää tiiviitä infokoulutuksia online verkkokoulutuksina?
  • millaisia järjestelmiä ja laitteita teidän kannattaa hankkia?
  • = mitkä ovat teille hyvät askeleet asiassa eteenpäin

Meillä on hurjasti kokemusta opettajien kouluttamisesta uusien teknologioiden hyödyntämiseksi.
Koodausratkaisuja ja robotiikkaa löytyy verkkokaupastamme ja esimerkkejä koulutuksista verkkosivuiltamme.


Lisätietoja:

Ilona IT Oy on oppimisen teknologian ratkaisuihin erikoistunut asiantuntijayritys. Toimimme valtakunnallisesti Suomessa ja asiakkainamme ovat kaikki kouluasteet varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Ilona IT Oy kehittää ratkaisuja ja palveluita opettajien työn digitalisoimisen tukemiseksi. Konsultointi- ja koulutuspalvelumme auttavat kouluja hyödyntämään maksimaalisesti niiden tekemät teknologiainvestoinnit.

  • Teemu Moilanen, koulutuspalvelut, sertifioitu Minecraft-kouluttaja, teemu@ilonait.fi,  040 522 2051
  • Annu Schroderus, kouluttaja, asiantuntija/ohjelmointi, annu@ilonait.fi, 050 300 2207
  • Risto Korhonen, kehityspalvelut, risto@ilonait.fi, 040-505 7655

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *