3 seikkaa, mitä rehtorin on hyvä tietää Adobesta?

Koulutus, Yleinen

Ilona on oppimisen teknologian asiantuntija ja haluamme toimia rehtorin kumppanina, kun vertailette uusia teknologioita ja teette hankintoja.
Ilonan asiantuntijat voivat olla avuksenne suunnittelussa ja kehittämisessä, vaikka monesti laite- ja muut hankinnat toteutetaan olemassa olevien puitejärjestelyiden kautta. Tässä vinkkejä, joita voissa voimme heti auttaa teitä.

1) Adoben upeat selainpohjaiset Spark Page, Post ja Video

Nämä ohjelmat ovat maksuttomia kaikille opiskelijoille ja opettajille. Adobe Spark-sovelluksilla pääset helposti tuottamaan visuaalista materiaalia, jossa yhdistyvät monilukutaidon video, kuva, teksti, symbolikuvat ja ulkoiset linkit. Omat valokuvat ja videot heräävät eloon uudella tavalla näyttävissä esityksissä.

 • Page-ohjelmalla tuotat monipuolisia webesityksiä helposti
 • Post-ohjelmalla tuotat helposti näyttäviä graafisia esityksiä
 • Video-ohjelmalla teet näyttäviä videoita lisäämällä tekstiä, kuvia, symboleita…

Spark-ohjelmia voit käyttää älypuhelimella, tableteilla, chromebookeilla ja kaikilla tietokoneilla.

2) Adoben käyttäjähallinta

Saatte Adobe Spark -ohjelmat käyttöönne fiksuiten, kun yhdistätte koulun tai kunnan käyttäjähallintaan. Tämä tekninen integrointi Adoben ja käyttäjähallinnan (Azure, Google) välillä vie nykyään noin varttitunnin. Kesällä tulleiden uudistusten jälkeen tietohallinnon on nyt helpompi tuo yhdistäminen tehdä, jotta opetus saa haluamansa ohjelmat käyttöönsä. Suomessa Sparkit ovat jo laajassa käytössä monissa kunnissa.

3) Luovan tuottamisen ohjelmat BYOD-ajatuksella

Adobe mahdollistaa näiden ammattilaisohjelmien eli Photoshop, Indesign, Acrobat, Premiere Pro, After Effectsit ym… siis koko Adobe CC -paketin asentamisen opiskelijoiden käyttöön. Teknisesti tämäkin perustuu edellä mainittuun tekniseen integrointiin ja siten hallittuun ympäristöön.
Kun ohjelmat ovat opiskelijan omalla tai kodin tietokoneella, hän voi käyttää niitä milloin ja missä vain, kun inspiraatio iskee.
Adobe haluaa ohjelmillaan kannustaa nuoria luovaan ongelmanratkaisuun.

 • Tämä Adoben BYOD-lisenssimalli on mahdollinen perus- ja toisen asteen oppilaitoksille.
 • Adobe BYOD-lisessi maksaa vain 5€/oppilas/vuosi. Minimihankintamäärä on 500 kpl eli 2500€ /vuosi
 • Tällä tavalla koulun ei välttämättä itse tarvitse hankkia lisenssejä koulun yhteiskäyttölaitteisiin. Näiden yhteiskäyttöisten ja atk-luokkien tietokoneiden tarve ja niiden ylläpidon määrä vähenee, jolloin luvassa on myös säästöä.

4) Bonus-vinkki: Adobe-ohjelmat saa myös yhteiskäyttöisiin tietokoneisiin

Edelleen on mahdollista, että  perus- tai toisen a steen koulun tietokoneille (Win-Mac) hankitaan yhteiskäyttöiset Adobe CC  -lisenssit. Näiden hintä on 27€/laite/vuosi, nimimimäärä 25 kpl, eli 675,-/vuosi. Näiden avulla saatte  "ATK-luokat" ja mediapisteet  varusteltua edullisesti.

Tule webinaariin, niin pohditaan yhdessä!

Ilona-rehtori-webinaareja järjestetään kaksi, saman sisältöistä

Nähdään  ProRexi-tapahtumassa Finlandia-talolla

Ilona mukana omalla osastolla rehtori-päivillä 21-22.11.2019.  Tule kertomaan kuulumiset siitä, mitä pulmia te koette TVT:n käytön kehittämisessä? Uskon, että voisimme olla avuksi ja vinkata apuja. Monesti jo kokemukisen jakaminen auttaa.

LISÄTIETOJA

Risto Korhonen

 • Asiantuntija
 • risto [at] ilonait.fi
 • 040-5057655

 

Kommentit:

 1. Hei! Mitä tuo BYOD ajatus toimii käytännössä? Voiko tuolla summalla saada Adobe CC paketin koulun tableteille vai vaan oppilaiden kotilaitteisiin?

  • Hei Anne!

   Tämä 5€/lisenssi/ opiskelija tarkoittaa kaikkia Adobe CC-paketissa olevia ohjelmistoja (mm Photoshop, Indesign, Acrobat, Illustrator, Dreamweaver, Premiere jne) ja kaikki Adoben mobviiliapsit, sekä pilvitilaa tiedostoille.
   Nämä opiskelija saa asentaa omalle tietokoneelleen ja tabletilleen.
   Periaatteessa ohjelmat voivat olla koulun tietokoneilla valmiina ja opiskelijat voivat käyttää myös niitä.

   Homma pelaa niin, että kullakin opiskelijalla on oma Adobe-ID, jolla hän kirjautuu laitteelle.

   Näitä lisenssejä pitää koulu ostaa minimissään 500 kpl, eli vuosihinta on 2500€.
   Ajatus on, että ohjelmia pääsevät käyttämään kaikki, olivatpa tietokoneinnostuneita, kuvis-, kirjoittamis- tai ihan muuten vaan luomishaluisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *