top of page
Writer's pictureristo

Turnitinin suomalainen akateeminen tietokanta meidän etunamme

Plagioinnin eli tekstin samankaltaisuuksien havaitseminen on entistä tärkeämpää, myös näin tekoälyn aikakaudella. Kirjoittajan oman tekstin suojaaminen ja tekijäoikeus tulee korostumaan. Turnitin järjestelmä on nyt käytössä liki kaikissa korkakouluissa Suomessa ja suurimmassa osassa lukiota, sekä yhä useammassa ammatillisessa oppilaitoksessa.

  • Tämä kansallisesta hyvin kattava laaja Turnitin-käyttö antaa meidän pienelle kielialueella tärkeän, todella kattavan akateemisen tietokannan, jota käytetään tekstivertailussa.

  • Huom. Tämä oli juuri se seikka, mikä kirjoitti kirjoittamaan tätä blogia, itsenäisyyspäivänä, kansallisen itsenäisyyden ja akateemisen tulevaisuuden kunniaksi.

Tule tutustumaan webinaariin pe 13.12 klo 10:15-11:00 - ilmoittaudu tästä

Tekoälyn valtaantuminen arjessamme tulee muuttamaan niin opetusta kuin oppimistehtäviä. Osaamisen näyttämistä pitää tehdä monin tavoin. Osa niistä on edelleen kirjallisia tuotoksia, mutta myös esityksiä, erilaisia tiedostoja ja keskusteluja, näissä kaikissa Turnitin on arjessa apuna. Perinteisesti plagiointia on tutkittu vain opinnäytetöissä, mutta Turnitinin käyttö on fiksua kaikissa oppimistehtävissä, kaikilla kouluasteilla.


Kattava suomenkielinen tietokanta etunamme

Plagioinnin havaitsemine onnistuu nopeasti ja tehokkaasti, muutamassa minuutissa, kun käytössä on laaja vertailutietokanta. Tämä on Turnitinin uniikki etu! Kun yhä useampi akateeminen dokumentti on indeksoitu tietokantaan, löydetään samankaltaisuudet tehokkaammin.  Ilona IT on edustanut Turnitin-ratkaisuja nyt 15 vuotta ja sinä aikana järjestelmästä on tullut kansallinen standardi, josta hyötyvät kaikki.


Turnitinin tietokanta kasvaa yhä nopeammin, sillä Turnitinia käytetään yhä monipuolisemmin kaikissa oppilaitoksissa

  • integroituneena oppimisalustoihin (Moodle, Teams, ITSL, Canvas, Workseed, jne)

  • integroituneena opinnäytejärjestelmiin (WIHI, Laturi, Salesforce, jne)

  • integroituneena Word-onlineen ja GoogleDocsiin

  • Natiivina työkaluna (Folders-pudotuskansiot)


Turnitinin tietokannassa on tuplasti enemmän ruotsinkielistä aineistoa, koska Ruotissa on integroitu DiVA-portaali suoraan Turnitinin tietokantaan, jolloin se on hyvin ajantasainen.


Opiskelijan etuna, ohjaajankin

Turnitinin erityisetu on myös se, että se näyttää havainnot myös opiskelijalle. Kun teemme tiedonhalua ja keräämme aineistoja, tulee herkästi viittausvirheitä. Kun näitä tutkitaan jo ohjausvaiheessa osana kirjoitusprosessia, niin virheet saadaan korjattua ajoissa.


Uusinta uutta on se, että kirjoittaja itse voi tarkistaa omat tekstinsä jo silloin, kun hän niitä kirjoittaa. Turnitinin Draft Coach on integroitu Wordin online-versioon ja GoogleDocsiin, jolloin se on apuna tekstidokumentin sivupalkissa. Eli koska tahansa voit tarkistaa lähdeviitteesi ja tekstisi.

  • Tämä on myös ohjaajalle erinomainen apu, jos dokumentti on Word-muodossa. Avaat dokumentin selaimessa, voit lukemisen ohessa tarkistaa tekstin sivupalkissa.



Tekoälyilmainen on tehokas, kuin tarkastus lentokentällä

Tekoälyilmaissijat toimivat kuin läpivalaisu lentokentän turvatarkastuksessa. Ne havaitsevat, mutta eivät syytä tai syyllistä, aina tarvitaan ihminen tulkitsemaan. Ilman järjestelmän näyttämää havaintoa ihminen on kovin neuvoton. Kaikkia turvasääntöjä voidaan huijata, myös lentokentällä, mutta sellainen vaatii erityistä vaivannäköä ja riskinottoa. Lentokentälläkin järjestelmät havaitsevat selkeimmät virheet, kuten AI-tekstin tunnistimetkin. Kun virhe havaittu auttaa se kirjoittajaa korjaaman omia virheitään, siis menestymään paremmin.


  • Turnitinin järjestelmä tarvitsee selkeää tekstiä vähintään 300 merkkiä, jotta se voisi toimia luotettavasti. Turnitinin AI-tunnistin osaa havaita nyt myös erilaisten parafraasityökalujen käytön. Lue tarkemmin blogistamme.

  • Tällä hetkellä palvelu toimii vain englannin ja espanjan kielillä, mutta ajan kanssa kielituki kehittyy. Suomalaisten tiedeihmisten (ja FinGPT-tietokannan) pitäisi olla aktiviisemmin yhteistyössä Turnitinin kanssa, jotta he saisivat algoritmin tunnistamaan myös suomen kielen.


Turnitin-tekniikkaa tarvitaan oppimistehtävissä jatkossakin

Kun tietoa haetaan, kootaan ja muokataan, tapahtuu edelleen viittausvirheitä. Akateemista kirjoittamista pitää opetella ja harjoitella, siksi kaikki arjen oppimistehtävätkin ovat tärkeitä. Kun sitten ollaan opinnäytetyövaiheessa, osataan jo tiedonhaun taidot.


Kun oppilaitoksessa käytetään Turnitinia arjessa aktiivisesti, kehittyvät omat kirjoitustaidot ja oman työn tekemisen kulttuuri, joka kantaa läpi elämän.


 

RISTO KORHONEN  


Turnitin-asiantuntija

040 505 7655, risto@ilonait.fi  


Turnitin on laajasti Suomessa käytössä, liki kaikissa korkeakouluissa, lukuisissa muissa oppilaitoksissa ja tutkimuksessa.


Ilona IT on oppimisen teknologian ratkaisujen asiantuntija. Haluamme, että sinulla on parhaat työvälineet käytössäsi, niin laitteet kuin ohjelmistotkin sekä tukea ja inspiraatiota arjessasi.


Ilonalla on puitesopimus korkeakoulujen ohjelmistohankintojen osalta.

25 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page