top of page
Writer's pictureristo

Turnitinin AI-työkaluun lisätty AI-parafraasien havaitseminen

Päivitetty: 29. heinäk.

Opiskelijat ja tutkijat käyttävät yhä enemmän tekoälyvälineitä apunaan kirjoitustyössään. Tekoälytyökalujen lisääntyessä kirjoitetun sisällön omaperäisyyden varmistamisesta on tullut yhä haastavampaa. Turnitinin AI-työkalu auttaa havaitsemaan pelkästään tekoälyn avulla tuotetut tekstit.


Nyt julkistettu AI-parafraasityökalu auttaa havaitsemaan, jos kirjoittaja on käyttänyt apunaan tekstipyöräyttäjiä (text/word spinner). Akateemisen kirjoittamisen nopeasti kehittyvässä maailmassa kirjoitetun tekstin luotettavuuden säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää.


Turnitinin AI-tunnistustyökalu käytössä jo vuoden

Vuoden 2023 alussa Turnitin lanseerasi tekoälyn kirjoitusindikaattorin ja -raportin, joka hyödyntää Turnitinin yli 25 vuoden kokemusta akateemisen kirjoittamisen ymmärtämisestä ja turvaamisesta. Turnitinin teknologia auttaa luomaan läpinäkyvyyttä, joka auttaa ohjaajia erottamaan tekoälyn tuottaman sisällön ihmisen kirjoittamasta työstä. Tekoälyn parafraasityökalujen lisääntyminen asettaa kuitenkin uuden haasteen akateemiselle rehellisyydelle, mikä saa oppilaitokset etsimään uusia apuvälineitä.


 

Heinäkuussa 2024 julkistettiin AI-parafraasi -ominaisuus

Uudet ominaisuudet löytyvät selkeästi Turnitinin AI-raportista.



Tekoälyn AI-raportti on täysin integroitu Turnitinin samankaltaisuusraporttiin. Sen ylävalikosta löydät AI Writing -välilehden, joka sisältää AI-tekstiraportin.

 

  • AI generated only:

    • Tämä ilmaisee havaitun tekstin, joka on todennäköisesti luotu Large Language Model (LLM) -mallista. Tämän teksti on korostettu syaani-värisenä raportin erittelypalkissa ja tekstissä.


  • AI-generated text that was AI-paraphrased:

    • Tämä työkalu havaitsee tekstin, jos se on tekoälyn luomaa ja jota on sitten todennäköisesti muokattu tekoälyparafraasityökalulla, kuten Quillbotilla. Tämän tyyppinen teksti on korostettu violetilla värillä raportin erittelypalkissa ja tekstissä.

 

Jotta Turnitinin algoritmi toimisi oikein, tekstin pitää olla riittävän pitkä ja (toistaiseksi) englannin kielinen. Sen tulee muodostua kokonaisista lauseista ja tekstikappaleista. Algoritmi tutkii jokaisen lauseen erikseen.

 

Uutta: Pienissä AI-vastaavuuksissa ei prosenttilukua => (*%)

Tekoälymalleissa on mahdollista saada vääriä positiivisia tuloksia (virheellisesti merkitty ihmisen kirjoittama teksti tekoälyn luomaksi). Väärien positiivisten tulosten mahdollisen esiintymisen välttämiseksi tekoälyn havaitsemispisteiden välillä 1–19 % ei anneta pisteitä tai kohokohtia. Kun tekoälyn käyttöä havaitaan raportissa alle 20 %:n, se merkitään tähdellä (*%) eikä prosenttiosuutta ole määritetty.

  • Tämä muutos näkyy vain uusissa raporteissa, eikä se koske takautuvasti olemassa olevia raportteja.



Mitä ovat AI-parafraasit?


Parafrasointi on jonkun toisen ajatuksien tai tietojen myotoilua tai toistamista käyttämällä omia sanojasi ja lauserakenteita. Se on yleinen tekniikka, jota käytetään akateemisessa kirjoittamisessa tietojen esittämiseen tiiviimmällä tai ymmärrettävämmällä tavalla samalla, kun alkuperäinen lähde mainitaan. Parafrasointi edellyttää sisällön syvällistä ymmärtämistä ja kykyä ilmaista se uudessa muodossa alkuperäistä merkitystä muuttamatta.


Toisaalta AI-parafraasi viittaa prosessiin, jossa AI-työkaluja käytetään tekstin kirjoittamiseen uudelleen alkuperäisen merkityksen säilyttäen. Nämä tekoälyllä toimivat työkalut, jotka tunnetaan myös nimellä tekstinpyörittäjät, analysoivat syötetyn tekstin ja luovat vaihtoehtoisia versioita, jotka välittävät saman tiedon eri sanojen tai lauserakenteiden avulla.


Näiden työkalujen helppokäyttöisyys on herättänyt huolta akateemisesta rehellisyydestä. Opiskelijat ja tutkijat voivat käyttää tekoälyn parafraasityökaluja muokatakseen tekoälyn luomaa sisältöä, kuten ChatGPT:n kaltaisten kielimallien tuottamaa sisältöä yrittääkseen välttää sitä, ettei tekoälyn tunnistusohjelmiston havaitsemisisi sitä.

 

Ketkä saavat AI-parafraasityökalun käyttöönsä?


Uudet ominaisuudet ovat automaattisesti käytössä kaikilla asiakkailla, joilla on käytössään Turnitin Originality tai Turnitin Feedback Studio + Originality -järjestelmät. Nämä ominaisuudet on integroitu saumattomasti Turnitinin olemassa olevaan tekoälyn kirjoitustunnistuksen työnkulkuun, mikä varmistaa, että ohjaajien tapa käyttää näitä työkaluja ei muutu.

 

Turnitin - Enemmän kuin pelkkä havaitseminen


Aivan kuten nopeuskamerat estävät kuljettajia ylittämästä nopeusrajoitusta, Turnitinin tekoälynparafraasien tunnistustyökalu toimii muistutuksena, ehkä pelotteenakin opiskelijoille ja tutkijoille, etteivät käyttäisi tekoälyn kirjoitustyökaluja väärin. Turnitinin ratkaisut toimivat tehokkaana kannustimena akateemisen rehellisyyden ylläpitämisessä ja eettisten kirjoituskäytäntöjen harjoittamisessa.


Integroimalla tekoälyn parafraasityökalut havaitsemisen kirjoitusprosessiin Turnitin tarjoaa kouluttajille ja julkaisijoille ennakoivan työkalun, jolla estetään väärinkäytökset ennen niiden tapahtumista, mikä vahvistaa akateemista rehellisyyttä ja eettisiä kirjoituskäytäntöjä.

  • Tekoälyn parafraasien havaitsemistyökalujen avulla ohjaajat voivat aloittaa rakentavia keskusteluja oppilaiden kanssa eettisten kirjoituskäytäntöjen tärkeydestä ja parafraasitekniikoiden oikeasta käytöstä.


LISÄTIETOJA:


 

RISTO KORHONEN  


Turnitin-asiantuntija

040 505 7655, risto@ilonait.fi  


Turnitin on laajasti Suomessa käytössä, liki kaikissa korkeakouluissa, lukuissa muissa oppilaitoksissa ja tutkimuksessa.


Ilona IT on oppimisen teknologian ratkaisujen asiantuntija. Haluamme, että sinulla on parhaat työvälineet käytössäsi, niin laitteet kuin ohjelmistotkin sekä tukea ja inspiraatiota arjessasi.


Ilonalla on puitesopimus korkeakoulujen ohjelmistohankintojen osalta,

145 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page