top of page
Writer's pictureChristian

Ilona IT innovoi varhaiskasvattajille uuden työkalun

Päivitetty: 28. kesäk. 2021

– yhteisöllisyydellä selättämään varhaiskasvatuksen haasteita


Suomalaisessa varhaiskasvatuksessa innostavat pedagogiset sisällöt jäävät käytännössä lähes kokonaan kollegiaalisesti jakamatta. Myös perheiden osallisuuden monipuolistamiseen tarvitaan tukea.

- Kansallinen varhaiskasvatusyhteisö – 70 000 ammattilaista ja liki 300 000 lasta perheineen – on tietyllä tavalla laiminlyöty. Ei ole olemassa tahoa, joka tukisi pedagogisten käytäntöjen jakamista. Yksin jääminen näkyy varhaiskasvatuksen laadun vaihtelevuutena jopa saman kunnan sisällä, tietää Ilona IT:n toimitusjohtaja Christian Alopaeus.

- Jatkuessaan tilanne on kestämätön ja johtaa sekä perheiden että varhaiskasvatuksen ammattilaisten eriarvoisuuteen. Käytännön tukea tarvitsevat myös yksiköiden johtajat, hän jatkaa.

Perheiden osallisuudesta normi

Ratkaisu haasteisiin on varhaiskasvatuksen yhteiskehittäminen sekä osallisuuden kulttuurin rakentaminen yhdessä perheiden kanssa.


Sitä tukemaan Ilona on kehittänyt Emillin, palvelun, jossa on paljon innostavia työvälineitä ja monipuolisia mahdollisuuksia yhteisöllisyyden luomiseen ja varhaiskasvatussuunnitelman mukaisten sisältöjen tuottamiseen. Emill tarjoaa välineitä sekä ammattilaisten keskinäiseen että perheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön, viestintään ja hiljaisen tiedon jakamiseen.


Yksittäisten ammattilaisten ja yksiköiden tuottamia hyviä sisältöjä ja käytäntöjä on kyllä tähänkin asti ollut olemassa. Nyt ne voidaan ensi kertaa jakaa varhaiskasvattajien kesken, koko verkoston hyödynnettäväksi.


- Olemme huomanneet vuosien varrella, että halua ja intoa yhteistyöhön löytyy. Pullonkaula on vuodesta toiseen kuitenkin ollut se, ettei olemassa ole ollut työkalua, joka kaiken tuon mahdollistaisi, helposti ja turvallisesti, kertoo Ilonan oppimisen teknologioiden asiantuntija Maj-Britt Kentz.


- Kaiken lisäksi turvallinen yhteydenpito on perheiden perusoikeus ja osallisuuden kulttuurin lähtöpiste. Kun se on kunnossa, on mahdollista rakentaa muutakin yhteistyötä. Emill-yhteisö kasvaa tarpeiden mukana ollen parhaimmillaan aktiivisesti elävä kollegiaalisen ja vertaistuen verkosto, summaa Kentz.

Ilonalaiset kertovat enemmän perheiden osallisuudesta. Lue artikkeli täältä.



Edelläkävijät kehittävät jo yhdessä perheiden kanssa

Kaarinan ja Ruskon kuntien kanssa käynnistyvä Innovatiivisten oppimisympäristöjen yhteishanke tuo nyt ensi kertaa perheet mukaan kehittämään varhaiskasvatusta, alustana toimii Emill. Tavoitteena on osallisuuden lisäksi parantaa tiedonkulkua ammattilaisten kesken ja avata heille todelliset mahdollisuudet kansalliseen verkostoitumiseen – siis rakentaa yhteinen oppimisen ympäristö ja kehittämisen kulttuuri.


Kaarinasta mukana ovat Pihlajanmarjan päiväkoti sekä vuorokoti Rinkeli.

- Asiakaspalautteissa vanhemmat ovat toivoneet enemmän tietoa lapsensa hoitopäivistä tai osallistumisesta lapsensa varhaiskasvatukseen yhteistyössä varhaiskasvatuksen kanssa. Tämän hankkeen myötä näihin toiveisiin voidaan vasta paremmin, ja voimme yhteistyöllä tukea perheiden osallisuutta. Voimme kertoa lapsen hoitopäivästä kotiväelle kuvin ja videoin, jopa työpäivän aikana, kertoo Kaarinan kunnan varhaiskasvatusjohtaja Päivi Kemppainen.


Ruskon varhaiskasvatuksesta pilotointiin osallistuvat Vahdolta Jokikummun ja Laukolan päiväkodit.

- Lähdimme innoissamme mukaan hankkeeseen. On todella hienoa päästä kehittämään tämänkaltaista toimintaa yhteistyössä perheiden kanssa. Odotamme uusia toimintatapoja ja -mahdollisuuksia yhteistyön tekemiseen. On hienoa päästä tekemään kehittämistyötä yhdessä Kaarinan päiväkotien ja Ilonan kanssa, sanovat positiivisin ajatuksin Laukolan päiväkodin johtaja Mari Renberg ja Jokikummun päiväkodin johtaja Soile Tuominen.

Lisätietoja:

Christian Alopaeus 0400 412 158 www.ilonait.fi

Emill lyhyesti:

  • Yhteiskehittämisen ja kommunikaation alusta, joka yhdistää varhaiskasvatuksen ammattilaiset ja perheet yhteisen tavoitteen taakse.

  • Täysin tietoturvallinen, kotimainen ja GDPR:n vaatimukset täyttävä ratkaisu

  • Helppo, taskussa kulkeva pedagogisesti laadukkaiden sisältöjen pankki jokaiselle varhaiskasvattajalle.

  • Kasvatuksen ammattilaisten kanssa yhdessä suunniteltu – jopa sisältöeditoriin on rakennettu pedagoginen tuki.

  • Sisältää pedagogisesti laadukkaita sisältöjä, jotka ovat kaikkien jäsenten käytössä.

  • Jäseninä jo satoja kasvatusalan ammattilaisia.

  • http://emill.fi

Lähteet:

 

CHRISTIAN ALOPAEUS


Toimitusjohtaja,

0400 412 158, christian@ilonait.fi


Ilona IT lyhyesti:

  • Kotimainen, yli 11 vuotta IT-pedagogiikan alalla ansioitunut yritys.

  • Tarjoaa pedagogisia sisältöjä, koulutusta, pedagogista ja teknistä tukea kasvatusalan ammattilaisille.

  • Tukee kaupunkeja ja kuntia tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön strategioiden luomisessa ja toimeenpanossa.

  • Ilona IT Oy on perustettu 2010, lv 7 M€,

  • http://www.ilonait.fi

  • http://www.ilonait.fi/blogi

  • http//www.ilonait.fi/yhteystiedot

262 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page