Plagiointi ”turvallista”, kun käytät Suomessa kustannettuja materiaaleja

Yleinen

Kärjistys. En kehoita plagioimaan. Meillä Suomessa on ongelma, joka on sekä akateeminen että laajemminkin kirjallisuuden ongelma. Mikään plagiaatintunnistusjärjestelmä ei auta suojaamaan tietokirjailijan luomaa ja kustantajan kustantamaa tekstiä, ellei aineistoja ole ”indeksoitu” niiden järjestelmiin. Maksumuurin takana olevat aineistot voi kustantaja helposti ”indeksoida”, jolloin tekstejä suojataan plagioinnilta. Indeksointiprosessi on kustantajalle ilmainen. Kaikki avoimet aineistot, kuten VTT:n tutkimukset, ovat indeksoitu verkosta.

Viime päivinä on uutisiin noussut SKS:n kustantaman kirjan plagiaattitapaus, jossa kirjailija on lainannut tekstejä mm. wikipediasta. Jos kustannettu aineisto olisi ennen sen julkaisua tarkastettu Turnitinilla eli plagiaatintunnistusjärjestelmällä, olisi sinällään harmiton virhe huomattu ja korjattu asianmukaisesti - kaikki olisivat olleet tyytyväisiä. Nyt kärsijöinä ovat sekä kirjailija, kustantaja että käytettyjen lähteiden omistajat.

Kun aineistoja ei indeksoida, mikään järjestelmä ei pysty niitä suojaamaan. Kun uusia aineistoja ei tarkasteta ennen julkaisua, niin virheet jäävät teoksiin. Yksikään kustantaja Suomessa ei tarkista aineistoja etukäteen plagiaatintunnistusjärjestelmällä. Tämä pätee niin kaupallisiin kuin akateemisiin kustantajiin. Ainoastaan Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin aineistoista osa on indeksoitu, esimerkiksi Lääkärilehti ja Terveysportti.fi:n tietokanta.

Edellisen kerran isompi kohu nousi Talentumin kustantamasta aineistosta, joka vedettiin pois myynnistä lähdevirheen takia. Mikä oli sen tappion suuruus? Mikä oli sen inhimillisen ja taloudellisen kärsimyksen suuruus, jonka ehkä harmiton virhe aiheutti kirjailijalle?

Näitä varmastikin tahattomia virheitä tulee jäämään eri kustantajien teoksiin jatkossakin ja joku niistä aina paljastuu.

Aineistojen indeksointi on myös akateemisesti tärkeää

Tietokirjat, tutkimusraportit, julkaisut, akateemiset ajankohtaislehdet, oppikirjat ja niiden lisämateriaalit - kaikkia näitä käytetään lähdemateriaaleina tutkimuksessa, opiskelussa ja opinnäytetöiden tekemisessä. Kun esimerkiksi opiskelija, lukiossa tai korkeakoulussa, työstää oman aineistonsa ja palauttaa sen opettajan luomaan Turnitin-tehtävään, näkee opiskelija itse heti tekstin alkuperäisyysraportin. Jos hän on tehnyt virheitä, huomauttaa järjestelmä niistä. Näin opiskelija tietää korjata tekstiään ja palauttaa tehtävän uudelleen. Tässä muokkausvaiheessa tapahtuu se oppiminen, mitä pitikin tapahtua. Lähteitä pitää opetella käyttämään ja viittaamaan niihin oikein.

Turnitinia käytetään jo kymmenissä lukioissa ja liki kaikissa yliopistoissa kautta Suomen. Kun järjestelmää käytetään heti ensimmäisestä vuosikurssista lähtien arjen työprosessina, kehittyvät taidot vuosien aikana niin, että opinnäytetyövaiheessa sekä hän että ohjaajansa pääsevät helpommalla.

Bonuksena Turnitinissa ovat monipuoliset ohjauksen ja arvioinnin välineet, jotka auttavat opettajan ja opiskelijan työtä kirjoitusprosessin aikana. Turnitinin avulla voidaan opettajan ohjauksen ja arvioinnin työnkulkua digitalisoida sujuvammaksi, siksikin järjestelmän nimi on Turnitin Feedback Studio.

Vinkiksi kustantajalle, kuinka välttää plagiaattivirheitä?

Kun tämä asia askarruttaa, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen.

1. Hanki käyttöösi iThenticate-ohjelma
Tällä ohjelmistolla/pilvipalvelulla tarkastat sukkelasti kaikki omat julkaistavat aineistonne. Tarkistuksia eli latauksia voi hankkia vaikka yksittäin palvelun sivuilta http://www.ithenticate.com tai sitten edullisemmin määrissä (10, 50, 100 jne kpl) suomalaiselta jälleenmyyjältä Ilonalta.

iThenticate auttaa kustannustoimittajaa varmistamaan, ettei teoksiin ole jäänyt virheitä.

2. Olemassa olevien aineistojen suojaaminen plagioinnilta

Kun haluatte varmistaa, ettei teidän aineistoanne plagioida, täytyy tehdä "indeksointiprosessi". Aineistojen indeksoinnista tehdään asianmukainen sopimus, samanlainen kuin on tehty muiden, globaalisti johtavien kustantajien kanssa.

  • Ensimmäisenä tehtävänä on koota jo olemassa oleva sähköinen aineisto ja niiden tiedot indeksointia varten. Aineistot siirretään tietoturvallisesti indeksointiin, sen jälkeen niitä suojataan globaalisti. Ainoa kustannus on aineistojen kokoamisen vaiva.
  • Tulevaa varten kustantajan on hyvä muokata kustannusprosessia niin, että kaikki uudet aineistot lähetetään sovituin väliajoin indeksoitavaksi. Tähän voi tehdä järjestelmiin scriptin, jotta asia hoituu automaattisesti, kuten Duodecimilla.

Tällä tavalla toimittuna kustantaja on tehnyt voitavansa omien tietokirjalijoidensa teosten suojaamiseksi. Turnitinin järjestelmässä on satojen kustantajien aineistot.

Lisätietoja:

 

Yhteistyö- ja kehittämisterveisin,

  • Risto Korhonen
  • Ilona IT Oy
  • Asiantuntija, liki 10 vuoden kokemuksella Turnitin-ratkaisuista
  • risto [at] ilonait.fi 040-5057655

PS. Turnitin Feedback Studio -järjestelmää ei ole käytössä Helsingin, Lapin ja Oulun yliopistoissa, eikä Åbo Akademissa. Kaikkien näidenkin yliopistojen julkiset gradut ja väitöskirjat ovat silti indeksoitu Turnitinin tietokantaan websivujen tietokannoista. Turnitinin opetusta ja kirjoitusprosessia tukevat työvälineet näiltä yliopistoilta puuttuvat.

Artikkelikuva: Kaikkia tässä Messukeskuksen kirjamessusalissa näkyviä aineistoja voi plagioida ilman, että plagiaatintunnistajat niitä löytää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *