Osaamismerkeissä on itua

Osaamismerkit, Yleinen

Miten ne saadaan käyttöön?

Virtuaaliset osaamismerkit, Open Badget, ovat puhuttaneet viime aikoina ja muutamat organisaatiot ovatkin jo vauhdilla niitä hyödyntämässä. Silti, peruskysymyksiin kaivataan vielä vastauksia – miksi? ja miten? 

Ilona voi olla apunasi ja auttaa teitä kehittämään omia toimintojanne hyödyntämällä osaamismerkkejä!


Mitä hyötyä osaamismerkeitä on organisaatiolle?

Voidakseen pysyä toimintakykyisenä täytyy jokaisen organisaation kehittyä ja ehkä muuttaa toimintojaan. Muutos ei tapahdu ilman uutta osaamista, siksi henkilökunnan täydennyskoulutukseen pitää panostaa. Muuttuvassa maailmassa tarvitaan erilaista, ehkä entistä syvempää osaamista.

Osaamismerkkien avulla organisaatio voi visualisoida muutoksen ja kehittämisen tarvetta, luoda erilaisille oppijoille erilaisia kehittymisen polkuja. Tärkeää on luoda mahdollisuuksia siihen, miten opitaan. Jonkun elämäntilanteeseen sopii itseopiskelu vaikka kirjoista tai videoilta, joillekin hyvin järjestetty vuorovaikutteinen verkko-opetus on se juttu, joillekin lähikoulutus ja online mentorointi.

Osaamismerkkien avulla voidaan hyvin asettaa tavoitteita osaamisen kehittymiselle, luoda kehittymisportaita, jopa pelillisyyttä asiaan.

Osaamismerkit voivat olla myös ekologisia. Virtuaalisina merkkeinä ne voivat korvata perinteisten kurssitodistusten tekemisen, tulostamisen ja lähettämisen.

Merkkejä voidaan käyttää myös markkinoinnissa, eri hankkeissa, omien verkostojen sitouttamisessa. Ehkä alumnitoimintoihinkin voisi löytyä uutta virettä? Ylpeänä minäkin hankkisin oman kotiyliopistoni badgen kokoelmiini!

Mitä hyötyä osaamismerkeistä voi olla sinulle?

Meillä kaikilla on erilaista osaamista, jonka soisi tulevan ”näkyväksi”. Siinä merkit toimivat mainiosti. Perinteiset tutkinnot listataan cv:hen, mutta uusi ja tuore erikoisosaaminen jää helposti piiloon.

Voit saada osaamismerkkejä, kun opiskelet eri oppilaitoksissa tai osallistut kaupallisten toimijoiden kursseille. Tai voit olla aktiivinen harrastuksissasi ja siten kehittää osaamistasi, josta voi olla eri tilanteissa hyötyä.

Merkki on paljon muutakin kuin ”merkki”

Kaikki nämä hankkimasi eri merkit sisältävät ”metatiedoissaan” sen, mitä olet oppinut tai suorittanut saadaksesi merkin. Voit esittää haluamasi kokoelman merkkejä eri tilanteissa esim cv:ssä ja sosiaalisen median eri palveluissa.

Esimerkiksi Open Badge Passport -palvelussa merkkejä voivat tutkia avoimesti kaikki, jolloin ne markkinoivat niin osaamista, kuin organisaatioita, joissa osaamista kehitetään.

Mutta miten osaamismerkit saadaan meidän organisaatiomme käyttöön?

Discendum on kehittänyt helppotajuisen pilvipalvelun, Open Badge Facrtoryn.

Tämän ”tehtaan” avulla organisaatio voi

  • luoda merkkejä tarvitsemansa määrän nyt ja lisää myöhemmin
  • liittää niihin kaikkiin metatiedot, niillä luodaan merkeille niiden arvo
  • jakaa merkkejä vaikka yksittäin tai suuremmissakin massajakeluissa
  • seurata monipuolisia raportteja, kuinka merkit on otettu vastaan

Tämän kaiken voit aloittaa vaikka heti – klikkaa tästä ilmainen 2kk kokeilukäyttö.

Ilona voi olla avuksesi

Voimme auttaa teitä koko prosessissa – aina esittelystä siihen, miten juuri teidän kannattaa merkkejä hyödyntää? Voimme helposti aloittaa vaikka keskusteluilla ja esittelyllä, päätyä vinkkaamaan, millainen tehdas-lisenssi sopii tarpeisiinne. Ja varmistaa, että merkit saadaan fiksusti käyttöön. Kuten aina, alkuinnostuksen vaiheessa voimme hiukan toppuutella, sitten prosessin edetessä hieman patistella ja innostaa + avata merkkien käytön mahdollisuuksia osana organisaationne toimintaa, jotta asetetut tavoitteet saavutetaan.

 

Open Badge Factory -järjestelmän lisenssit hankitaan aina palvelun omasta verkkokaupasta. Ilona auttaa valinnassa.


Suomalainen innovatiivinen ohjelmistoyritys Discendum on kehittänyt Open Badge Factoryn ja Open Badge Passport -palvelut. Nämä palvelut ovat voimakkaasti laajenemassa kaikkialle maailmaan.

Ilona IT on ollut Discendumin Tekes-kehittämishankkeessa mukana kehittäjäkumppanina. Olemme hankkeessa perehtyneet osaamismerkkeihin niin oman toiminnan kuin asiakkaittemme toimintojen kehittämisen kautta.

Nyt Ilona toimii Open Badge -asioiden asiantuntijana, edustajana ja kouluttajana.

Lisätietoja:

  • Risto Korhonen, risto [at] ilonait.fi, 040-5057655
  • Eric Rousselle, eric.rousselle [at] discendum.com, 020 718 1851

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *