Miksi valita iPad opiskeluun? Kokemuksia lääkiksestä

Koulutus, Mobiilioppiminen, Yleinen

Ylioppilaskirjoituksiin vaaditaan kannettava tietokone, koska Abitti-järjestelmä perustuu usb-muistitikulta käynnistettävään Linux-järjestelmään. Lukiolaiselle kannettava tietokone onkin luonnollinen valinta, mutta kannattaako kannettava ostaa myös opiskeluun yliopistossa?
Ei välttämättä, sillä vaihtoehtona on yllättävänkin monipuolinen iPad.

Tablet-tietokoneiden suosio lähti voimakkaaseen kasvuun Applen tuotua iPadin markkinoille yhdeksän vuotta sitten ja lähes kaikki tietokonevalmistajat lähtivät mukaan tablet-markkinoille. Tablet-laitteiden suosio on kuitenkin hiipunut viime vuosina ja monet laitevalmistajat ovat luopuneet kokonaan tableteista, näin on tehnyt myös Google. Mutta iPadin suosio on jatkunut ja mallistoa on kehitetty jatkuvasti lisää. Miksi iPad on niin suosittu?

Teknisesti turvallinen...

Vaikka kannettavissa tietokoneissa on nykyisin hyvä akunkesto, koneet ovat kevyitä ja käynnistyvät nopeasti, iPadin etuna on edelleen keveys, pieni koko ja vaivattomuus. Käytännössä iPadia ei tarvitse sammuttaa koskaan ja käyttölogiikka on niin yksinkertainen, että pienetkin lapset osaavat käyttää iPadia heti. Ja iPad on turvallinen, viruksista ei tarvitse huolehtia, eihän Apple edes salli virustorjuntaohjelmia iPadin hidasteeksi. Turvallisuudesta ei ole kuitenkaan tingitty. Apple tarkistaa ja hyväksyy kaikki ohjelmat ja ohjelmat toimivat toisista erillään omissa hiekkalaatikoissaan. Nopeasti toimiva sormenjälkitunnistus tai iPad Pron kasvojentunnistus suojaa iPadin myös vierailta tehokkaasti.

Suuri kosketusnäyttö - lukemista ja annotointia

Käytännössä iPad on suuri kosketusnäyttö, mikä tekee siitä mainion lukulaitteen. Kirkkaalta ja terävältä näytöltä on miellyttävä lukea artikkeleita ja kirjoja. Ja mikä tärkeintä, niihin on helppo tehdä merkintöjä ja muistiinpanoja. Annotointi, eli merkintöjen ja muistiinpanojen tekeminen luettavan materiaalin joukkoon tehostaa oppimista.

Lukusovelluksia on paljon, ilmaisesta ja suurimmalle osalle riittävästä Adobe Readerista muutaman euron hintaisiin tehokäyttäjän sovelluksiin, kuten GoodReaderiin. Sähköiset oppikirjat kulkevat myös näppärästi aina iPadin mukana.

Muistiinpanojen teko tyhjästä sujuu erityisen mukavasti ja on yksi tärkeimmistä iPadin käyttökohteista opiskelussa. Siihenkin on saatavana useita mainioita sovelluksia, kuten ilmainen Microsoftin OneNote ja edullinen Notability. Muistiinpanoihin saa yhdistettyä monipuolisesti tekstiä, taulukoita, kuvia sekä nauhoittaa ääntä.

Kynällä vai näppäillen?

Kaikki iPad-mallit tukevat nykyisin huipputarkkaa Apple Penciliä, jolla voi kirjoittaa ja piirtää käsin sekä luoda esimerkiksi miellekarttoja samaan tapaan kuin paperivihkoon. Monipuoliset muistiinpanot auttavat oppimaan tehokkaasti ja niitä on helpoin tehdä juurikin iPadilla.

Kaikkiin iPadeihin saa myös näppäimistökannen, joka kulkee aina mukana ja on valmiina pidempiin kirjoitushommiin.

Ohjelmistoja tietotyöläiselle - ja lääkärille

Kirjoittaminen sujuu  monipuolisilla tekstinkäsittelyohjelmilla, joissa riittää valikoimaa Applen ilmaisesta Pagesista monipuoliseen Microsoft Wordiin.

Microsoft onkin satsannut paljon Officen toimivuuteen iPadissa. Office 365 -lisenssi, jonka on melkeinpä jokainen oppilaitos opiskelijoilleen tarjoaa, sisältää täyden version Wordistä, Excelistä ja PowerPointista iPadille. Microsoftin OneDrive-pilvipalvelu tarjoaa valtavasti tallennustilaa käyttäjälleen.

Periaatteessa iPadilla voi kirjoittaa jopa gradun, myös viitteidenhallintasovellus, kuten EndNote on olemassa iPadille. Tosin lopullinen viitteiden hallinta tehdään tietokoneella, mutta toisaalta myös tietokonetta voi käyttää iPadilla. Tietokoneen etähallintaan on eri sovelluksia, kuten TeamViewer ja Microsoft Remote Desktop. Ja monella oppilaitoksella on käytössä Citrix, VMware tai vastaava virtuaalikone, jolloin iPadilla voidaan käyttää Windows- tai Linux-konetta aivan kuin se olisi asennettuna iPadiin.

Sovellukset ovatkin iPadin monipuolisuuden salaisuus. App Storessa on valtava määrä sovelluksia eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi lääketieteen opiskelijat voivat hyödyntää anatomian 3D-sovelluksia, ne auttavat hahmottamaan rakenteita ja visualisoimaan elinten toimintaa.

Asioiden ulkoa oppimisessa voi hyödyntää flashcard-sovelluksia, kuten Ankia ja Quizletia. Virtuaalisen kortin toisella puolella on kysymys ja toisella puolella vastaus, tai kielten opiskelussa sana tai lause eri kielisenä. Flashcardit sopivatkin mainiosti moniin opiskelutarkoituksiin. Kieltenopiskeluun on saatavana myös paljon omia sovelluksia.

Osassa sovelluksista hyödynnetään nykyisin Augmented realityä eli lisättyä todellisuutta. Osoita esimerkiksi iPadilla taivaalle ja Star Walk näyttää tähdistöt. Tai projektoi ihmisen luuranko Complete Anatomylla pöydälle ja ala tutkimaan elinten rakenteita.

Kameroiden laatu on muutenkin iPadissa hyvä, joten kuvaaminen ja videokuvaus onnistuu mainiosti. Ja ilmaisella iMoviella kuvamateriaalista syntyy helposti elokuva.

Myös musiikin harrastajille iPad on mainio valinta. Ilmaisella GarageBandilla voi äänittää omia kappaleita yhdistelemällä ohjelmisto- ja oikeita instrumentteja. Myös nuottien luonnostelu on helppoa tarkalla kosketusnäytöllä.

Ei sovi myöskään unohtaa sulavaa internetin käyttöä. Vaivattomasti mukana kulkeva iPad on nopea tie sähköposteihin, pikaviestintään, videopuheluihin ja netissä surffaamiseen.

Entä jos on jo kannettava tietokone?

Silloin iPad toimii opiskelua tehostavana toisena näyttönä tai kevyemmin mukana kulkevana kumppanina. Pilvipalvelujen ansiosta sisällöt synkronoituvat kätevästi laitteiden välillä, joten kirjoitushomman voi vaikka aloittaa iPadilla ja viimeistellä kotona tietokoneella.

Yliopistossa ei tarvitse pelata muistitikkujen ja ethernet-johtojen kanssa, joten kannettava tietokone ei ole pakollinen valinta. Kevyesti mukana kulkeva langattomassa verkossa toimiva, pilvipalveluihin integroitu ja sulavasti toimiva iPad monipuolisine ohjelmineen on tehokas, luotettava ja aidosti mobiili opiskelijan työväline.

Varusteita iPadiin

 • Zagg Messenger -näppäimistökansi, helpottaa kirjoittamista esimerkiksi sähköisissä tenteissä
 • Apple Pencil kynä, helpottaa ja monipuolistaa muistiinpanojen tekoa käsin kirjoittamalla ja piirtämällä tarkasti
 • Apple Digital AV adapteri liittää iPadin televisioon tai videoprojektoriin hdmi-kaapelilla
 • Apple Lightning-USB-kamera-adapteri liittää iPadin suoraan kameroihin ja usb:lla toimiviin laitteisiin, kuten musiikkilaitteisiin.

Ohjelmia iPadiin

 • Microsoft Word - osa Office 365:ttä. Monipuolisin tekstinkäsittelyohjelma iPadille, integroitu OneDriveen. Saatavana iPadille, Macille, Windowsille ja Androidille, sekä web-versiona.
 • Microsoft OneNote - ilmainen muistiinpano-ohjelma, integroitu OneDriveen. Saatavana ilmaiseksi iPadille, Macille, Windowsille ja Androidille, sekä web-versiona. Ehkä paras vaihtoehto eri laitteita käyttävälle.
 • Notability - ehkä paras muistiinpano-ohjelma, saatavana iPadille ja Macille.
 • MyScript Nebo - monipuolinen edullinen muistiinpano-ohjelma, erinomainen matemaattisten kaavojen kirjoittamiseen.
 • BaiBoard - ilmainen interaktiivinen valkotauluohjelma iPadille.
 • LumaFusion - jos iPadin mukana tuleva iMovie ei riitä. Ammattitason toimintoja sisältävä monipuolinen, melko edullinen videoeditointiohjelma iPadille.
 • AnkiApp - ilmainen ohjelma flashcardien tekoon iPadille, Androidille, Macille ja Windowsille.
 • Quizlet - ilmainen ohjelma flashcardien tekoon iPadille ja Androidille.
 • Affinity - ammattitason kuvankäsittely ja julkaisutyökalut Photo, Designer ja Publisher. Edullinen kertamaksullinen vaihtoehto Adobe Creative Cloudille, saatavana myös Macille ja Windowsille.
 • Adobe Creative Cloud - Adoben ammattitason työkalut saatavana myös iPadille, Photoshop tulossa pian.
 • Complete Anatomy - edullinen monipuolinen ohjelma lääketieteen opiskelijoille ja ihmisen anatomiasta kiinnostuneille. Saatavana myös Macille, Windowsille ja Androidille.

KIRJOITTAJA:

 • Teemu Masalin
 • Helsingin yliopisto
 • Lääketieteellinen tdk, Meilahti
 • teemu.masalin [at] helsinki.fi

Ilona IT:n verkkokauppa tunnistaa kaikki korkeakouluopiskelijat - kirjaudu HAKA-tunnuksellasi ja pääset näkemään opiskelijahintaisia tarjouksia ja tekemään luotettavasti ostoksia.

 

 

Lisätietoja:

Risto Korhonen

 • Asiantuntija
 • risto [at] ilonait.fi
 • 040-5057655

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *