Innostunut teini

Yleinen

Käveli Messukeskuksen aulassa vastaan makuupussiaan roikottaen klo 11:15 lauantaiaamuna. Silmät turvoksissa ja hieman sekavana. Oli torkkunut muutaman tunnin. Syötiin aamupala ja meni takaisin kavereiden kanssa pelaamaan. Nyt se nukkuu kello 13:30 iltapäivällä hotellihuoneessani pehmeässä vuoteessa. Sovittiin, että viideltä herätän, jos mitään ei kuulu. Itse nukuin ruhtinaalliset seitsemän tuntia vähän levottomasti, kun on se vanhemman huoli. Kuinka se pärjää? Juoko tarpeeksi? Syökö tarpeeksi? No oli molempia tehnyt onneksi. Ei siis vaan nukkunut kun ei malta. Fiksut kaverit on mukana, joilla myös sudennälkä kokoajan. Yöllä subia ja heseä, päivällä kebua. Isä kantaa hedelmiä, jugurttia ja Ibumaxia.

Assembly Summer 2016 on ensimmäinen, johon esikoiseni osallistuu. Minua jännitti, kai häntäkin. Eka kertaa kasvokkain muualta Suomesta olevien pelikavereiden kanssa. Jo useampi vuosi yhdessä pelaten CS:GO:ta ja muuta. Vieläkin jännittää, mutta ei siksi pärjääkö vaan kuinka ENCE:lle käy välierissä (edit: kävi huonosti). Tapahtumassa harrastajat pääsevät lähietäisyydeltä seuraamaan esikuviensa otteita. ”Pelaapa se läheltä ruutua, kato miten sen näppis on. ” Asus Rog-turnaukseen osallistuvat suomalaiset ammattilaiset ja kansainväliset joukkueet istuvat viereisessä pöydässä purilaisilla. Eivät kuitenkaan ole kaikki pulleita, treenattujakin osa. Fysiikka ja mieli pitänee olla kunnossa, jotta jaksaa keskittyä ja osua AK:lla vastustajaa, mielellään nuppiin.

Jossain ruotsalaisessa lukiossa kilpapelaaminen on otettu osaksi urheiluakatemian valikoimaa. Fyysinen harjoittelu, ravinto ja muut tärkeät seikat huomioiden. Suomessa Prakticum tarjoaa samaa ammatillisella puolella. Muitakin tulee lisää, toivon. Nuorten paljon, ja jatkossa ammatikseen pelaavien määrä kasvaa hurjasti. Miksei meidän urheiluakatemioihin otettaisi e-urheilua mukaan? Otetaanhan? Ai niin, sitten on ne tanssipelien pelaajat. Ovat Suomessa maailman huippuja. Jalat käyvät pelialustalla kramppiin asti. En pystyisi näillä polvilla ja nilkoilla. Messukeskuksen betonilattialla otetut 16232 eilistä askelta saivat toisen pohkeen taas turpoamaan.

Ei älämölöä, riehumista, juoksenteluakaan. Kaikenikäiset lapset, nuoret aina aikuisiin asti liikkuvat ja tekevät rauhallisesti. Muutamia kirosanoja kuulee siellä täällä, mutta vähän. Aikuisia järjestäjiä, huolehtijoita on paljon. Kiertävät ja katsovat, ohjaavat ja opastavat. Vanhempana tuntuu turvalliselta. Ei täällä riehuta ja häiritä. Täällä tehdään kavereiden kanssa. Nimenomaan tehdään, ei vaan olla.

Sali hiljenee kun kaiuttimista alkaa pauhaa Dance Music-compoon osallistuvien biisien pauhu. Tee biisi - kisaile - pääse esille. Tuhannet kuuntelevat, kymmenet tanssivat. Pienet ja isot yhdessä fiilistellen ja nauttien. Ilmapiiri ylipäätään on hyväksyvä ja kannustava. Teknologian äärellä viihdytään mm. ohjelmoiden, musiikkia tai lyhytelokuvia tehden ja tietenkin pelaten. Nallepukuiset ja verkkariasuiset lapset ja nuoret sulassa sovussa. Meneillään on olympialaiset, niissä on jotain samaa. Paljon ihmisiä, kaikki erilaisia, samalla asialla yhdessä.

Entä sinun koulussasi tänä lukuvuonna? Huolehdithan aikuisena lapsistamme? Tiedätkö mikä heitä on kiinnostaa? Tunnistathan heidän osaamisensa? Teettehän taas paljon yhdessä, ehkä ilmiöinä?

Tutustu lisää:

Ylen juttu Prakticumista

Assembly-tapahtumasta

E-urheilusta

CE2A7969-ilona-tero-ahonen

 

 

Kirjoittanut Teemu
Kolmen digiajan lapsen isä, joka tykkää innostua teknologiasta ja ihmetellä maailman ilmiöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *