Ensimmäinen VR-ratkaisu koulukäyttöön luokassa

Tuoteuutiset, VR/AR, Yleinen

Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) ovat yhä vahvemmin jokapäiväisessä elämässämme, siten myös opetuksessa. VR-ratkaisut ovat tuttuja peleistä, mutta kuinka hyödyntää niitä koulukäytössä, luokassa?

VR-teknologia tarjoaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin ympäristöihin, paikkoihin, esineisiin, historiaan tai vaikka luontokohteisiin. Voit matkustaa Marsiin tai egyptiläisiin hautoihin, ajassa eteen- tai taaksepäin.

ClassVR-ratkaisu tarjoaa monipuolisia käyttötarkoituksia ja mahdollisuuksia!

1. Opettaja ohjaa VR-käyttöä luokassa

Sinulla on luokassa yli kaksikymmentä oppilasta. Miten tuoda VR-maailmat luokkaan hallitusti? Kaikki aiemmat ratkaisut ovat olleet yksittäisiä laitteita, joissa on tarvittu lisänä joko älypuhelin tai supertehokas tietokone. Monet VR-laseista on suunniteltu vain pelikäyttöön.

ClassVR-ratkaisussa saat käyttöösi koulukäyttöön suunniteltuja VR-laseja kestävissä kuljetuslaukuissa. Ne ovat itsellisiä laitteita, jotka liittyvät teidän langattomaan verkkoonne helposti, ottavat yhteyttä uudenlaiseen palveluun - ClassVR-portaaliin.

Portaalisssa opettaja kokoaa halutut opetuskäyttöön suunnitellut VR-materiaalit ja jakaa ne helposti ja hallitusti palvelusta kaikille luokan VR-laseille. Opettaja näkee, kuinka oppilaat hyödyntävät ja etenevät materiaaleissa. Näin opiskelijat toimivat turvallisissa ympäristöissä ja käyttö on sallittu kaiken ikäisille, mitään ikärajavaatimuksia ei ole.

Portaalissa on valmiina sadottain 360- ja 3D-materiaaleja ja opetussuunnitelmia, joita voit hyödyntää heti.

2. Oppilaiden itsenäistä tutustumista materiaaleihin

Valtava aineistopankki mahdollistaa sen, että opiskelijat voivat  kukin tutustua itsenäisesti erilaisiin materiaaleihin. Tämä mahdollistaa VR- ja AR-aineistojen monipuolisemman hyödyntämisen. AR-aineistoja voi luoda vaikka Minecraftilla.

3. Opiskelijoiden omat materiaalit ja projektit

ClassVR-portaaliin voit ladata portaaliin myös omia ja opiskelijoittesi tekemiä materiaaleja (3D ja 360). Sama portaali on käytössä kaikilla kunnan koulun opettajilla, jolloin materiaaleja voidaan jakaa toisten käyttäjien kesken helposti. VR- ja AR-aineistoja voi luoda hyvin monin eri tavoin, myös 360º  kuvia ja videoita on yhä helpompi tuottaa, onneksi 360º kameratkin ovat jo edullisia hankkia.

Bonuksena järjestelmässä on mahdollisuus jakaa omien opiskelijoiden tuotoksia globaalisti kaikkian ClassVR-käyttäjien verkostoon. Toisin ajateltuna, tämä mahdollisuus tarkoittaa sitä, että "community" tuottaa koko ajan lisää materiaalia kaikkialta sinun käyttöösi!

Hyödynnä ThingLink-alustalla  tehdyt materiaalit

Kun luot omia VR-materiaaleja ThingLink-alustalla, voit tuoda ne ClassVR-portaaliin ja siten jakaa ne helposti oppilaille. Katso video, kuinka ThingLink-aineiston saat ClassVR-portaaliin aivan, kuten se olisi yksi materiaali muiden tavoin.

Ilona on ThingLink-ratkaisujen jälleenmyyjä.

4. Ohjelmoinnin "next level" - koodausta 360º

ClassVR-ratkaisu on integroitu CoSpaces-järjestelmän kanssa. CoSpaces-alustan ilmaisversiolla voit luoda omia VR-maailmoja hyödyntäen erilaisia maisemia ja hahmoja. Voit myös koodata animaatioita VR-alustalla, näin koodaamisharrastus saa aivan uuden tason!

ClassVR mahdollistaa VR-maailmoiden tuomisen kouluun ja luokkaan

ClassVR-ratkaisu on suunniteltu ryhmäkäyttöön. Paketti sisältää 8x lasit, laukun niiden säilyttämiseen, lataukseen ja siirtämiseen. Laseissa selkeä käyttöliittymä ja eleohjaus. Hyödyllisiä lisävarusteita olisivat selöfie-stick, jolla saat kameran katoamaan kuvasta. Myös Monopod-jalusta on hyvä, sillä varmistat tärähtämättömät laadukkaat 360-kuvat ja -videot. Monopodilla mahdollistat kuvauksen niin, että kuvaaja laukausee kuvan kännykällä tai tabletilla niin, ettei itse ole kuvassa. Tutustu Insta360-kameran koulupakettiin, siinä myös tupla-akku ja laturi.

ClassVR-ratkaisu on hyvä aluksi ajatella koko kunnan hankintana - samaa laukkua ja porttaalia voivat käyttää kaikki eritasoiset kunnan koulut ja opettajat. Kun hankitte omat kamerat, hyödynnätte mm Google Expeditionia, voidaan koulu varustaa useammallakin laukulla, jolloin koko luokka työskentelee yhdessä. Käytön kasvaessa portaalin hallinnassa on mahdollista jakaa sadat lasit hallittuihin ryhmiin.

Uusi pienempi ClassVR -laukku

ClassVR julkisti Lontoon BettShow-messuilla myös pienemmän laukun, jossa on 4x lasit. Tämä edullisempana ratkaisuna helpottaa VR-maailmaan astumista. Tai toimii hyvänä lisänä isommalle laukulle.

Toimitukset alkavat pian.

Missä muualla lapset ja nuoret voisivat tutustua hallitusti VR-maailmojen hyötykäyttöön kuin koulussa?

Järjestelmän hankinnan yhteydessä saatte käyttöönne mainion videokirjaston itseopiskeluun, se auttaa käyttöönotossa ja kertaamisessa. Mutta kun ClassVR-järjestelmä on monipuolinen, hyvä käyttöönottokoulutus on eduksi.

Kun pohditte VR/AR-ratkaisujen hankintaa kouluunne tai kuntaanne, ottakaa yhteyttä Ilonan asiantuntijoihin. Mitä laitteita tarvitaan? Millaista koulutusta opettajille? Mitkä ovat opetukselliset tavoitteenne? Huolellinen suunnittelu auttaa tässäkin.

Lisätietoja:

Risto Korhonen
Asiantuntija
puh. 040 5057655
risto [at] ilonait.fi

Risto Korhonen on toiminut oppimisen teknologian parissa vuosikymmenet. Hänellä on vankka kokemus ja ymmärrys siitä, miten lanseerata teknologian uusia mahdollisuuksia opetuskäyttöön.

 

 

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *